Патріотичне виховання

2014-01-21

/Files/photogallery/732/DSCF0288.JPG

На виконання наказу відділу освіти від 17.12.2013 р. № 407 щодо вдосконалення роботи з патріотичного виховання в навчальних закладах області, законів України «Про місцеві державні адміністрації», «Про освіту», «Про Державний Гімн України», наказу Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 31 жовтня 2011 року № 1243 «Про Основні орієнтири виховання учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів України» та з метою виховання у дітей та молоді патріотизму, шанобливого ставлення до державних символів України заняття в Тарганському НВК “ЗОШ І -ІІ ступенів - дитячий садок” розпочинаються з підняття Державного Прапора України та виконання Державного Гімну України.

Національні символи в усіх народів і в усі часи були відображенням високого духу нації, його своєрідним генетичним кодом. А прагнення людини дізнатись про історію своєї держави, про витоки її формування завжди було ознакою високодуховної та патріотичної особистості.

Гімн - це урочистий музичний твір. Літературною основою гімну є твір, сповнений символікою та високим пафосом. Від будь - якої іншої пісні гімн відрізняється урочистою мелодією розміреного ( частіше маршового характеру). Поняття “гімн” протягом віків змінювалося. У Стародавній Греції гімнами називали пісні, присв’ячені визначним подіям, героям та богам.У часи середньовіччя були поширені духовні гімни, а в періоди визвольної боротьби гімни виконували роль бойових, закличних пісень.

У наш час гімн виконує роль символу тієї чи іншої держави. Походження гімну України також доволі цікаве.

Слова урочистої пісні “ще не вмерла Україна” написав у 60 - х роках XIX століття Павло Чубинський - український поет, фольклорист і етнограф. Уперше текст твору був надрукований 1963 року. Він швидко розійшовся в рукописах і надрукованих текстах. Спочатку його навіть приписували перу Тараса Григоровича Шевченка.

На музику вірш майбутнього гімну поклав композитор Михайло Вербицький. На жаль, доля гімну України також була нелегкою. За виконання цього твору наші співвітчизники переслідувалися радянською владою, потрапляли до в’язниць. І лише 29 січня 1991 року в місті Бориспіль його виконанням було урочисто вшановано пам’ять Павла Чубинського. А 16 січня 1992 року Верховна Рада України, затвердила гімн як Державний Гімн України, трохи замінивши слова “Ще не вмерла Україна і слава, і воля” на “Ще не вмерла України ні слава, ні воля.”

Державний Гімн України звучить і при церемонії підняття Державного Прапора на щоглу. Під час звучання гімну України слід пам’ятати, що присутні мають встати й віддати належне головній пісні держави: цивільні - покласти праву руку на серце, військові - віддати честь. Усі мають стояти лицем до прапора України.

Кiлькiсть переглядiв: 474

Коментарi